Bloomberg: Η Ελλάδα και οι όμοιοί της δανείζονταν με "γερμανική πιστωτική κάρτα" (Βίντεο)

Mε ένα βίντεο το πρακτορείο παρουσιάζει τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο με την κρίση χρέους

Σε ένα άκρως ενδιαφέρον βίντεο που θυμίζει καρτούν, το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο με την κρίση χρέους και εξηγεί πώς και γιατί όταν μια και μόνο χώρα ταλαντεύεται πάνω από το βάραθρο της κατάρρευσης, τότε κινδυνεύει άμεσα όλο το οικοδόμημα.

Το παρακάτω βίντεο περιγράφει πώς ξεκίνησε η ανάγκη για μια ένωση κρατών: Συχνά οι ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε πόλεμο μεταξύ τους. Τότε σταματούσε και κάθε οικονομική δραστηριότητα. Υπήρχαν διαφορετικά νομίσματα και για να γίνει διακρατικό εμπόριο υπήρχαν δασμοί και φόροι. Ο Β' Παγκόσμιος κατέστρεψε εκ βάθρων την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Με τη λήξη του γεννήθηκε η ιδέα της ενοποίησης, έτσι βασιζόμενες στο σχέδιο Schuman, έξι χώρες υπογράφουν μια συνθήκη για να ενοποιήσουν τις βαριές βιομηχανίες τους -Ανθρακα και Χάλυβα- κάτω από μια κοινή διεύθυνση. Κατ’ αυτό τον τρόπο, καμιά από αυτές τις χώρες δεν θα μπορεί πια να φτιάχνει όπλα για να πολεμήσει εναντίον των άλλων, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Οι έξι αυτές χώρες είναι: το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και το Λουξεμβούργο.

Το τελευταίο «οχυρό» που θύμιζε τον παλιό διχασμό έπεσε το 1989: δεν ήταν άλλο από το Τείχος της Ντροπής ή αλλιώς Τείχος του Βερολίνου. Μετά ήρθε η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τη δημιουργία της ΕΕ και το 1999 έγινε ένα σημαντικό βήμα παρακάτω: η δημιουργία του κοινού νομίσματος. Ωστόσο, παρά την υιοθέτηση του ευρώ, ίσχυαν διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές από χώρα σε χώρα και, όπως αναφέρει το Bloomberg, αυτή ήταν και η γενεσιουργός αιτία της κρίσης...

Δείτε το Βίντεο ΕΔΩ

Σχόλια