Σαφές μήνυμα Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Σαφές μήνυμα στο Βερολίνο περιείχε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την συζήτηση στην Βουλή για την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.
«Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο, απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του», τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αντίθετα επιλέγουμε το δρόμο της διαπραγμάτευσης και του διαλόγου, της αλληλοκατανόησης και της δικαιοσύνης. Δεν κάνουμε εδώ θεοδικία, αλλά την ίδια στιγμή δεν παραιτούμαστε και από τις απαράγραπτες αξιώσεις μας. Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής αλλά δεν δεχόμαστε και μαθήματα ηθικής».


Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έκανε και μία προσωπική αναφορά θυμίζοντας την επί του όρους ομιλία του Ιησού: «Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα στο άκουσμα πολλών προκλητικών δηλώσεων από το εξωτερικό, μου έρχεται στο μυαλό το περίφημο απόσπασμα από την επί του Όρους ομιλία του Ιησού: Βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους, αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους».
Στο ίδιο ύφος διεμήνυσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους να συνδράμει να βρεθεί λύση ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά και να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο ακέραιο. Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές».
Μάλιστα, τόνισε ότι «η ηθική δεν μπορεί να είναι αλα καρτ. Δε μπορεί να είναι κατά περίσταση».
«Όταν τη θέση του σεβασμού παίρνει η μισαλλοδοξία, φυλετική ή κοινωνική, τότε αυτό που κυριαρχεί είναι ο πόλεμος και το σκοτάδι. Και η Ευρώπη το γνώρισε αυτό το σκοτάδι. Το έζησε και το μίσησε», υπενθύμισε ο Πρωθυπουργός  και συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει, δεν της επιτρέπεται να κάνει σήμερα τα ίδια λάθη».
«Έτσι η Γερμανία παρά τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ και των χιτλερικών ορδών που κατέκαψαν τον κόσμο, παρά το ολοκληρωτικό κακό του Ολοκαυτώματος, ωφελήθηκε -και ορθώς ωφελήθηκε- από σειρά παρεμβάσεων. Με κυριότερες την διαγραφή του χρέους της από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 και φυσικά με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους Συμμάχους για την ανοικοδόμηση της» είπε.
Αναφερόμενος στο θέμα των γερμανικών οφειλών ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι «θα προσεγγίσουμε το θέμα με την αναγκαία ακριβώς ευαισθησία, με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας, με διάθεση συνεννόησης και διαλόγου. Το ίδιο, όμως, περιμένουμε και από τη Γερμανική Κυβέρνηση».
Έκανε λόγο για «νομικά τεχνάσματα» με στόχο την «αναβολή και την παρέλκυση».
«Όταν η Γερμανία αποδέχεται έστω να τοποθετηθεί για το ζήτημα των οφειλών της προς την Ελλάδα από το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, επικαλείται την Διμερή μας Συμφωνία του 1960. Τότε που με δική της πρωτοβουλία κατέβαλε 115 εκατομμύρια Μάρκα, ως αποζημιώσεις, και το τότε Βασίλειο της Ελλάδας αναγνώρισε ότι δεν έχει περαιτέρω σχετικές αξιώσεις. Η συμφωνία όμως αυτή δεν αφορούσε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα αλλά αποζημιώσεις για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα. Και φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν αφορούσε ούτε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο αλλά ούτε και αξιώσεις για αποζημίωση εξαιτίας εγκλημάτων πολέμου, εξαιτίας της σχεδόν ολικής καταστροφής των υποδομών της χώρας αλλά και της διάλυσης της οικονομίας της κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής», εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας.
Αμέσως μετά ζήτησε το λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος που ζήτησε το θέμα των γερμανικών οφειλών να μην συνδεθεί με την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση. Αναφέρθηκε στον «ψευδή διαχωρισμό ανάμεσα σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς» που, όπως εκτίμησε, βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Ο Ε. Βενιζέλος ρώτησε «πότε θα συζητήσουμε για την παράταση του μνημονίου; Ποιος την υπέγραψε; Πότε την υπέγραψε;» και υποστήριξε ότι κατά παράβαση του Συντάγματος «δεν ήρθε για έγκριση στη Βουλή ένα μείζον κείμενο που δεσμεύει τη χώρα». «Θα ξεχάσουμε το μέλλον αφοσιωμένοι σε μία συζήτηση ενεργό, αλλά ιστορική; Δεν έπρεπε η Βουλή να μιλά για τις ιστορικές προτεραιότητες της κοινωνίας και του έθνους; Σ’ αυτά θα έπρεπε να δοθεί μία εξήγηση, όχι από την Πρόεδρο της Βουλής, αλλά από τον παριστάμενο Πρωθυπουργό», κατέληξε.
Προς στιγμήν νόμισα ότι θα εμπλέκατε τα δύο θέματα, των γερμανικών οφειλών και της παράτασης της δανειακής σύμβασης, που είπατε ότι δεν θέλετε να εμπλέξετε, σχολίασε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σχόλια