Τράπεζική Βόβμα....

Τις τελευταιες μέρες ακουγονται πολλά για τις τράπεζες μας. Όπως για παράδειγμα ότι την Παρασκευή πάμε για μεγάλο μπαμ σε μορφή ανακοίνωσης. Η βασική αλήθεια είναι οτι το τραπεζικό μας σύστημα αιμοραγεί από παντού. Τα κόκκινα δάνεια είναι η μεγαλύτερη πληγή του και πάνω σε αυτό κάθονται αρκετοί οικονομολόγοι ανα τον κόσμο (που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο) για να βρύν βιώσιμη όπως λένε λύση.



Η λύση όμως που έχουμε σε κάθε πρόβλημα που έχουμε συναντήσει την τελευταία πενταετία, είναι πάντα προς όφελος των λίγων και πάντα προσθέτει μεγαλύτερα και περισσότερα βάρη.
Οι φήμες λοιπόν που επικρατούν τις τελευταίες μέρες ειναι για την ερχόμενη Παρασκευή.
και αυτες οι φήμες ειναι καθόλου ευχάριστες.

Μιλάνε για δυο λύσεις μόνο.
Η μία και άμεσα επώδυνη ειναι το πολυαναμενόμενο κούρεμα των καταθέσεων. Ένα κούρεμα που για να απαλύνει τον πόνο των καταθετών θα γίνει με την μορφή της ανταλλαγής ενός μεριδίου της κατάθεσης του κάθε πολίτη με Ελληνικά (;!) ομόλογα. Δεν ξέρω πόσο εφικτό και πρακτικό θα είναι αυτό μιας και θα μεγαλώνει έτσι το ιδιωτικό χρέος της χώρας μας μειώνοντας την ρευστότητα στην αγορά που την έχει πολύ ανάγκη. Ειδικότερα και μετα τα capital controls.

Το δευτερο σενάριο ειναι η πώληση των κεφαλαίων των Ελληνικών τραπεζών σε ξένα funds.Κυρίως Γερμανικά. Αυτό μπορεί άμεσα να μην μας ακούγεται και τόσο "άσχημο" ωστόσο κρύβει αρκετές μελλοντικές παγίδες.

Το μέλον θα δείξει...

Σχόλια