Πως να έρθει η ανάπτυξη όταν σκοπίμως σκοτώνουν τις αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις;;;;

Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες και μή, εν καιρό κρίσης μίλησαν για επερχόμενη ανάπτυξη όμως η πραγματικότητα διαφέρει πάρα πολύ απο την πράξη.
Που βασίζεται η ανάπτυξη μιας χώρας; Μα που άλλου απο τις επιχειρήσεις. Ο Ιδιωτικός κλάδος ήταν πάντοτε ο βασικός παρανομαστής στο ποσοστό της ανάπτυξης μιας χώρας. Δημόσιος κλάδος αλλα και οι συνταξιούχοι ήταν και θα είναι ένας σταθερός αριθμός. Άρα, για να μπορέσεις να αυξήσεις τον αριθμό της ανάπτυξης θα πρέπει να αλλάξεις εκείνο τον αριθμό που μεταβάλλει το αποτέλεσμα.




Ιδιωτικές επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία και είχανε ανοδικές τιμές εσόδων, είδαν ξαφνικά και τις τρεις κυβερνήσεις να τους κλείνουν την πόρτα.
Φωτοβολταϊκά,Οικοδομή,ΑΠΕ,επενδυτικά προγράμματα, προγραμματισμός και άλλες συναφή επιχειρηματικές δραστηριότητες που είδαν άνθιση, τους κόπηκε απότομα η όρεξη.

Θα μιλήσω ειδικά για τις οικοδομές. Μιας και είναι ένας κλάδος που σε κάθε χώρα του κόσμου, κρατάει τα σκήπτρα και σε εργατικό δυναμικό αλλα και σε έσοδα.

Με μεταβολές στις αντικειμενικές, με ΦΠΑ ακόμα και στους κόκκους άμμο που χρειάζεται για να γίνει το μείγμα μπετόν, με σταδιακές αυξήσεις εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες (μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κλπ) κατάφεραν και γκρέμισαν έναν κλάδο που για αρκετά χρόνια κρατάει και αυτός με την δική του δύναμη τους στύλους τις οικονομίας μας.

Δεν λέω ότι οι επαγγελματίες μεταξύ τους δεν "τρώγονται" .Αντίθετα μάλιστα μπορεί αυτοί να είναι και η αφορμή για να πέσει όλος ο κλάδος απο τον γκρεμό. Όμως δεν είναι η αιτία.

Παράδειγμα μια συνομιλία μου με κάποιον κύριο του κλάδου που είχε αποκτήσει και κάποιο κομπόδεμα τα προηγούμενα χρόνια.
Μεσα απο τις άκρες η κύρια αιτία για τον ίδιο είναι οι συνάδελφοί του για την μείωση στις τιμές κυρίως των λειτουργικών εξόδων.
"Όταν εγώ θέλω π.χ. 50€ για να κάνω μια δουλεία μαζι με έναν υπάλληλο μου και με καλές προδιαγραφές, δεν μπορεί να έρχεται ο άλλος και να αντιπροτείνει στον πελάτη 30€ επειδή θα την κάνει μόνος του και θα βάλει και μεταχειρισμένα υλικά" 

Στρέψαμε τα μαχαίρια Έλληνες ο ένας στον άλλον.Ο υγιής ανταγωνισμός έχει γίνει μάχη ζωής και θανάτου. 

Σχόλια