#DeleteFacebook είναι πλέον κίνημα που αρχίζει και πληγώνει τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ

Πολλά συμβαίνουν τελευταία γύρω απο το Facebοok.Ειδικότερα μετα το σκάνδαλο με την Cambrige Analytica, τα πράγματα για τον Mark  δεν ειναι και τα πιο ευχάριστα.

Οι συνέπειες όμως του σκανδάλου των Cambridge Analytica Files, που αποκάλυψαν από κοινού αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες την περασμένη Παρασκευή, πλήττουν καίρια και τα οικονομικά του κολοσσού των social media. Οι μετοχές της Facebook έπεσαν κατά περισσότερο από 9% το τελευταίο διήμερο, στοιχίζοντας στην εταιρεία πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια


Η δράση της Cambridge Analytica η απραξία του Facebook

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα σοκαριστικά στοιχεία που έχουν δει το φως τις τελευταίες μέρες, μια εταιρεία ονόματι Global Science Research άντλησε πληροφορίες που σχετίζονταν με πάνω από 50 εκατομμύρια προφίλ στο Facebook και κατόπιν πούλησε τα προσωπικά αυτά δεδομένα στην Cambridge Analytica. 

Στη συνέχεια, η εταιρεία αυτή, μέσω ενός περίπλοκου αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικού συστήματος που είχαν δημιουργήσει τα στελέχη της (και κατοπινοί πληροφοριοδότες του σκανδάλου) χρησιμοποίησε τα στοιχεία αυτά για να δημιουργήσει εκτενή προφίλ ψηφοφόρων και να «στοχεύσει» με εξατομικευμένα μηνύματα τόσο Αμερικανούς πολίτες που κλήθηκαν να επιλέξουν τον πρόεδρό τους το 2016, όσο και Βρετανούς που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ. 

Οι σχέσεις των ανώτατων στελεχών της Cambridge Analytica (όπως ο Στιβ Μπάνον) με την κυβέρνηση Τραμπ και την εκστρατεία υπέρ του Brexit όπως και οι χρηματοδότες της εταιρείας δεν αφήνουν αμφιβολία για το ποιοι εκμεταλλεύτηκαν τελικά αυτό το «σύνθετο όπλο ψυχολογικής επιρροής» για να κερδίσουν ψήφους. 

Το σκάνδαλο διαθέτει επίσης και άλλες, πιο σκοτεινές πτυχές, αφού ο ένας από τους δημιουργούς του συστήματος άντλησης των πληροφοριών φέρεται να είχε σχέσεις με τη Ρωσία (η οποία είναι εξάλλου και χώρα καταγωγής του) και να είχε λάβει πολλές επιχορηγήσεις από το Κρεμλίνο για σπουδάσει και εργαστεί στις ΗΠΑ, στο συγκεκριμένο κλάδο της ψυχολογίας και των social media. 


O Αλεξάντερ Νιξ, επικεφαλής της Cambridge Analytica



Στελέχη της Cambridge Analytica «καμάρωναν» που κατάφεραν να εκλεγεί ο Τραμπ

Στο μεταξύ, ο Guardian αποκαλύπτει σήμερα ακόμη μια πτυχή του σκανδάλου Cambridge Analytica που σοκάρει. 

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας και τις ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες που έχει στα χέρια της η εφημερίδα, ανώτατα στελέχη της εταιρείας επεξεργασίας δεδομένων «καυχιόνταν» για τον ρόλο που έπαιξαν στην εκλογή του Τραμπ και την ήττα της «διεφθαρμένης Χίλαρι» το 2016.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία ο CEO της Cambridge Analytica, Alexander Nix, αναφέρει ότι έχει συναντήσει πολλές φορές τον Τραμπ. 

Ένα άλλο ανώτατο στέλεχος ακούγεται να κομπάζει για το σύστημα ψυχολογικής επιρροής που είχε στήσει η εταιρεία με παρανόμως αποκτηθέντα δεδομένα χρηστών, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει την πηγή των εξατομικευμένων μηνυμάτων που στέλνονταν στους ψηφοφόρους. 


#Deletefacebook λοιπόν.

Λίγο πολύ πάντως όλοι ξέραμε οτι ο κολοσσός των social media είχε "επιτρέψει" σε πολλές εταιρείες να επέμβουν στο λογισμικό του για διάφορα "πειράματα".

Ας μην ξεχνάμε την δράση πολλών αντισυμβατικών οργανώσεων να μας πείσουν να μην χρησιμοποιούμε το Facebook και να μην δίνουμε προσωπικά στοιχεία

Ο καθένας βέβαια κάνει τις επιλογές του.Το κακό είναι οι επιλογές του να μην έχουν τραγικές συνέπειες όπως πολλών παιδιών που βρέθηκαν σε διάφορες ιστιοσελίδες παιδόφιλων χωρίς καν να ξέρει κανείς τίποτα.

Ο τρόπος που εισβάλει στην ζωή μας ήταν λίγο πολύ γνωστός.Οτι πλέον μπορεί να διαχειριστεί και τις αποφάσεις μας νομίζω αρχίζει και τρομάζει.


Σχόλια