Shudu: Το πρώτο ψηφιακό μοντέλο είναι μαύρο και προκαλεί αντιδράσεις

Ο δημιουργός του, ο φωτογράφος Κάμερον Τζέιμς Γουίλσον, άντλησε έμπνευση από μια Barbie

Το Instagram απέκτησε άλλη μια σούπερ σταρ. Ο λόγος για τη «Shudu», το πρώτο παγκοσμίως ψηφιακό μοντέλο.

Ο φωτογράφος διασημοτήτων Κάμερον Τζέιμς Γουίλσον έκανε την επανάστασή του στο Instagram, δημιουργώντας τη μαύρη θεά της πασαρέλας. Έμπνευσή του ήταν μία Barbie, που πωλείται με το όνομα «Πριγκίπισσα της Νότιας Αφρικής», ντυμένη στο ύφος των γυναικών της φυλής των Ντεμπέλε και με κρίκους στον λαιμό. 

Για τον Γουίλσον, η «Shudu» είναι γι' αυτόν ένας τρόπος να εκφράσει τη δημιουργικότητά του. «Η Shudu εκπροσωπεί αυτό που πάντα έβλεπα ως όμορφο, αλλά και κάτι που δεν βλέπω αρκετά συχνά».

H Shudu δεν είναι συνηθισμένο μοντέλο.Τουλάχιστον, δεν ανήκει στο ανθρώπινο είδος. Είναι μια διασημότητα που δημιούργησε σε υπολογιστή ο φωτογράφος Ουίλσον. Πρόσφατα ο Γουίλσον αποκάλυψε ότι η Shudu είναι δημιούργημα υπολογιστή,ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι ακόλουθοί της στο Instagram, είχαν την εντύπωση ότι ήταν πραγματικό πρόσωπο.

Πριν από λίγους μήνες η εταιρεία καλλυντικών της Ριάνα, Fenty Beauty, μοιράστηκε μια φωτογραφία της Shudu που φορούσε ένα κραγιόν της φίρμας της. Ενώ το ψηφιακό δημιούργημα του Γουίλσον είναι όμορφο,υπήρξαν ορισμένοι που αμφισβήτησαν την ηθική του σχεδιασμού ενός ψηφιακού μοντέλου με μαύρο δέρμα.

«Ένας λευκός φωτογράφος βρήκε τρόπο να βγάλει λεφτά από τις μαύρες γυναίκες χωρίς να χρειαστεί να πληρώσει κάποια», έγραψε ένας χρήστης στο Twitter.

«Αυτό είναι προβληματικό. Αντί να προσλάβει ένα μαύρο μοντέλο,ο φωτογράφος δημιούργησε ένα», έγραψε ένας άλλος.

Από την πλευρά του,ο φωτογράφος έσπευσε να υπερασπίσει τον εαυτό του. «Δεν πρόκειται για προσπάθεια να αντικαταστήσω κάποιον.Είναι μία μορφή τέχνης που δίνει ισχύ σε ανθρώπους. Δεν είναι να αφαιρέσεις την ευκαιρία από κάποιον ή να τον αντικαταστήσεις. Η Shudu προσπαθεί να συμπληρώσει αυτούς τους ανθρώπους».



Σχόλια