Τα Αιολικά στην Κινέτα και τα ορυχεία Βωξίτη ήταν η αιτία της πυρκαγιάς ;;;;

Στα Γερανεια Ορη οι εργολαβοι θελουν να κανουν παρτυ με αιολικα εργοστασια και μεταλλεια βωξιτη
Μήπως η φωτιά στην Κινέτα "άναψε" για αυτόν τον λόγο;
Επειδή κάποιοι θέλουν να κάνουν ορυχεία βωξίτη στην περιοχή?
**via Kostas Nikolaou που γραφει :ΜΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ (ΚΙΝΕΤΑ, Δ. ΜΕΓΑΡΕΩΝ), ΜΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΜΑ ΒΩΞΙΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ
Το 2017, μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που υποβλήθηκε για έγκριση (και περιβαλλοντική άδεια) προκειμένου να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις για κοιτάσματα βωξίτη στα Γεράνεια Όρη, στα διοικητικά όρια του Δήμου Μεγαρέων, απορρίφθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και τέλος, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (αρμόδια για την άδεια).
Οι λόγοι της απόρριψης ήταν κυρίως ότι: η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά και κινδύνευε να ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητά της, οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής δεν είχαν τη δυνατότητα να δεχτούν άλλες πιέσεις από το δευτερογενή τομέα και ιδίως, οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από την εξόρυξη και την εκμετάλλευση του βωξίτη, κρίθηκαν ως μη αναστρέψιμες γιατί θα διαταραχθεί η ισορροπία των βιοτόπων, τμήμα των οποίων ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Ο βωξίτης όταν περιέχει περισσότερο από 45-50% οξείδιο του αργιλίου ή αλουμίνα (Al2O3) είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμος για την τελική παραγωγή μεταλλικού αλουμινίου.
Το θεσμικά προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον στα Γεράνεια Όρη εμπόδιζε την εξόρυξη του βωξίτη.
Η πυρκαγιά "καθαρίζει" το εμπόδιο.

Διαβολικές συμπτώσεις λέμε ......''
-------------------
September 16, 2017
Θέρος; Τρύγος; Πόλεμος!
ΟΧΙ ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ

Θέρος, τρύγος, πόλεμος. Τρεις λόγοι που οι Μεγαρίτες ξεσηκώνονται κι η λαϊκή σοφία δεν μένει από το να επιβεβαιωθεί μιας και φέτο δεν έχομε θέρος, δεν έχομε τρύγος. Καλό ξεγλύτωμα, γιατί φέτο, έχομε πόλεμο!

Στα τέλη του περασμένου Ιούνη δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση της ανώνυμης μεταλλευτικής εταιρείας του όμιλου Μυτιληναίου “ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.” -με την υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)- για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων για κοιτάσματα βωξίτη στα Γεράνεια Όρη, στα διοικητικά όρια του Δήμου Μεγαρέων και σε έκταση 50.000 στρεμμάτων.

Τα Γεράνεια Όρη είναι το δυτικό φυσικό σύνορο της Αττικής με την Κορινθία και από τις παρυφές τους εκτείνεται, ανατολικά μέχρι το Θριάσιο Πεδίο, η περιοχή της Μεγαρίδας. Η Μεγαρίδα συμπιεσμένη από τη βαριά βιομηχανία του Θριασίου, τα διυλιστήρια Αγίων Θεοδώρων, την Ολυμπία Οδό και απειλούμενη βορειοδυτικά από την λυμματολάσπη των ορυχείων βωξίτη στην Αντίκυρα, αποτελεί μία από τις πλέον προσοδοφόρες αγροτικές περιοχές της χώρας με σημαντικά ποσοστά στην εγχώρια παραγωγή κελυφωτού φιστικιού(ΠΟΠ), αβγών και λαχανοκηπευτικών προϊόντων. Την αγροτική οικονομία συμπληρώνουν παραδοσιακά η αμπελουργία-οινοπαραγωγή, η ελαιοκομία, η κτηνοτροφία και σε μικρότερη κλίμακα η ρητινοκαλλιέργεια, τα σιτηρά, η μελισσοκομία και η αλιεία. Οι χιλιάδες οικογένειες που βιοπορίζονται διαχρονικά από αυτές τις δραστηριότητες βρίσκονται πλεόν κάτω από την απειλή της πλήρους καταστροφής όλου αυτού του πλούτου. Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα αρκεί για τη ραγδαία, μέχρι αφανισμού, υποβάθμιση όλης αυτής της παραγωγής.

Τα Μέγαρα είναι ένας προνομιακός τόπος που απλώνονται από τα Γεράνεια Όρη μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο (Αλεποχώρι, Μάζι) , τα παράλια του Σαρωνικού (Νέα Πέραμος, Κινέτα, Πάχη, Βαρέα) και το όρος Πατέρας. Αυτό το φυσικό περιβάλλον, με τα ενδημικά φυτά, τον υδροβιότοπο του Βουρκαρίου, τις παραλίες και τους ορεινούς προορισμούς απειλείται από τα καταστροφικά σχέδια του όμιλου Μυτιληναίου που επιδιώκει να βάλει στο χέρι επιπλέον μέρος του ορυκτού πλούτου της χώρας σε βάρος μιας ακόμα τοπικής κοινωνίας και όπως έχει αποδείξει η πείρα άλλων περιοχών, με ίδιες ή παρόμοιες εξορυκτικές δραστηριότητες, σε βάρος του περιβάλλοντος. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας δραστηριότητας, είναι γνωστές και μια ματιά στο τί συμβαίνει στην Φωκίδα είναι αρκετή για να πειστει κανείς για τη βλαπτικότητά της.

Το επιτακτικό είναι το πώς αυτή η απειλούμενη κοινωνία οφείλει να εμποδίσει αυτά τα επιχειρηματικά σχέδια.

Από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι προθέσεις της “ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ Α.Μ.Ε.” αφενός εκδηλώθηκαν πρωτοβουλίες πολιτών κι αφετέρου, μετά την ομόφωνη απόρριψη της ΜΠΕ από το δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων και κατόπιν κοινού ψηφίσματος φορέων της πόλης, δημιουργήθηκε επιστημονική επιτροπή του δήμου, επιτροπή αγώνα και συντονιστικό δράσεων. Από την αρχή διαμορφώθηκε μια ομοφωνία ως προς το ότι ο αγώνας αυτός θα γίνει μέχρι τέλους όσο κι αν αυτός οξυνθεί. Η πείρα όμως της ζωής και των αγώνων έχει δείξει ότι τα παχιά λόγια εύκολα λέγονται αλλά δύσκολα τηρούνται και γίνονται πράξη. Χωρίς απαξίωση στις θεσμικές ενέργειες (νομική οδός, πολιτικές παρεμβάσεις) χρειάζεται επιφυλακτική στάση απέναντι σε μεγαλοστομίες πιστεύοντας ότι ο μόνος τρόπος για να εμποδιστούν τα σχέδια του κάθε Μυτιληναίου είναι η μαζική λαϊκή αντίσταση.

Αν ο Μεγαρικός λαός ενδιαφέρεται για το μέλλον των επόμενων γενεών είναι υποχρεωμένος να σηκώσει ανάστημα, να βάλει το σώμα του μπροστά απ’τα μηχανήματα της εταιρείας και να σταματήσει με κάθε τρόπο την υποβάθμιση της περιοχής του. Η ανάδειξη αυτού του ενδιαφέροντος, αυτής της ευθύνης για το μέλλον, περνάει μέσα από την αρχική φάση του αγώνα για τη συνειδητοποίηση της κατάστασης, με πλατιά και πλήρη ενημέρωση των κατοίκων για τις επιπτώσεις μιας εξορυκτικής δραστηριότητας.

Υπάρχουν δυσκολίες. Υπάρχει ηττοπάθεια κι απογοήτευση που πηγάζουν από παλιότερους χαμένους και προδομένους αγώνες. Υπάρχει αδιαφορία είτε από έλλειψη πληροφόρησης είτε απ’το ότι η γονατισμένη κοινωνία έχει ήδη αρκετούς μπελάδες στο κεφάλι της, την καθημερινή της επιβίωση. Υπάρχουν αυταπάτες ότι το πολιτικό σύστημα θα δώσει λύσεις κι ας αποδεικνύει διαρκώς ότι το τελευταίο μέλημά του είναι η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ξέρουμε ότι έχουμε να διαβούμε δύσκολο δρόμο αλλά με την αγωνιστική πείρα του ξεσηκωμού ενάντια στα διυλιστήρια Ανδρεάδη το 1973, των μετέπειτα κινητοποιήσεων για τις εγκαταστάσεις ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου και τα διόδια καθώς και με το παράδειγμα των αντιεξορυκτικών αγώνων άλλων περιοχών, το δίδαγμα της Κερατέας και κάθε νικηφόρου αγώνα των λαών, έχουμε υποχρέωση να το εμποδίσουμε με όποια θυσία.

Το ιδιωματικό σύνθημα του πρόλογου “Φέτο δεν έχομε θέρος, δεν έχομε τρύγος. Καλό ξεγλύτωμα, γιατί φέτο, έχομε πόλεμο!” να γίνει πιστευτό τόσο από τους Μεγαρίτες όσο και απ’τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.

Τα Γεράνεια Όρη, μετά κι από τις διαχρονικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική και τη διαρκή οικοπεδοποίησή της, αποτελούν έναν από τους σπουδαιότερους εναπομείναντες πνεύμονες που δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί.


*Posted on September 7, 2017
Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας “Ο Κλαδούρχος”

Μετά την δημοσιοποίηση των σχεδίων της ανώνυμης μεταλλευτικής εταιρείας “ΔΕΛΦΟΙ-ΔΙΣΤΟΜΟΝ” (όμιλος Μυτιληναίου) για γεωτρητική έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη στα Γεράνεια Όρη, στις 15 Ιούλη 2017 δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία πολιτών “Ο Κλαδούρχος” και άμεσα έδρασε με ενημέρωση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, διανομή φυλλαδίων και αφισοκολλήσεις αλλά και με προτάσεις στα δημοτικά συμβούλια και το συντονιστικό του δήμου.

Ο Κλαδούρχος, με τη συμβολική αυτή ονομασία, το εμβληματικό εργαλείο του αμπελουργού, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας εγκατάστασης ορυχείου βωξίτη, έχει θέσει δύο κύριους στόχους.

Αρχικά την πλατιά ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής που θα αναδείξει τη σοβαρότητα του ζητήματος και την ανάγκη ανάληψης της ατομικής ευθύνης του καθενός ώστε οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις να είναι μαζικές και να φέρουν αποτέλεσμα.

Οι θεσμικές ενέργειες, όσο χρήσιμες και απαραίτητες είναι, τις οποίες δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν η δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο, οι βουλευτές και οι φορείς της περιοχής, δεν θα καταφέρουν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς τη μαζική συμμετοχή του λαού των Μεγάρων. Δυστυχώς, όπως έχει αποδείξει η ζωή, τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων είναι πρωταρχικό μέλημα του κράτους αδιαφορώντας για την ποιότητα ζωής των πολιτών σε όλους τους τομείς.

Έτσι λοιπόν, η ματαιότητα της προσμονής λύσεων χωρίς τη δική μας συμμετοχή και δράση καθώς και η συνειδητοποίηση της ατομικής μας ευθύνης για το μέλλον των επόμενων γενεών επιβάλει τον δεύτερο στόχο της πρωτοβουλίας μας που είναι η οργάνωση των μορφών αγώνα για την αποτροπή κάθε σχεδίου υποβάθμισης της περιοχής.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τον κάτοικο των Μεγάρων και της Πάχης

Τον κάτοικο της Νέας Περάμου

Τον κάτοικο της Κινέτας και του Αλεποχωρίου

Τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον πτηνοτρόφο

Τον μελισσοκόμο και τον ρητινοκαλλιεργητή

Τον ντόπιο και ξένο γεωργικό εργάτη

ΤΟΝ ΚΑΛΟΥΜΕ

Να είναι έτοιμος να ενώσει τη φωνή του με το σύνολο του λαού της περιοχής και να υψώσει το ανάστημά του, έμπρακτα, ώστε να εμποδίσει κυριολεκτικά με το σώμα του κάθε σκέψη για προσέγγιση των ερευνητικών σημείων από τα γεωτρύπανα και τα μηχανήματα της εταιρείας.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τον ιερέα να διαλαλήσει στο ποίμνοιό του, τη βλαπτικότητα του βωξίτη.

Τον δάσκαλο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές.

Τον γονιό να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά του

ΚΑΛΟΥΜΕ

Τη δημοτική αρχή να ηχήσει την σειρήνα πολιτικής προστασίας και τις ενορίες τις καμπάνες από την πρώτη στιγμή που θα υπάρξει η πληροφόρηση για διέλευση μηχανήματος στα όρια της περιοχής για να κινητοποιηθεί άμεσα ο κόσμος σπεύδοντας μαζικά να το παρεμποδίσει!

Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε, όλοι οφείλουμε να αντισταθούμε.

Οργανωμένα και αποφασιστικά ώστε ο αγώνας μας να πιάσει τόπο!

Ο “Κλαδούρχος” στηρίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών και συμμετέχει στο συντονιστικό του δήμου όμως πιστεύει στην αναγκαιότητα της αυτενέργειας και της αυτοοργάνωσης των πολιτών, κρίνοντας απαραίτητη την ανεξάρτητη, αυτόνομη και οργανωμένη λαϊκή αγωνιστική δράση.

Οργανώσου μαζί μας στον δρόμο του αγώνα!

Ενημερώσου, επικοινώνησε, πες μας τη γνώμη σου:

Email: elatias@espiv.net

Facebook: https://www.facebook.com/sosgeraneia

Twitter: https://twitter.com/SOS_GERANEIA

Blog: https://geraneia-sos.espivblogs.net/
Posted on September 7, 2017
ανοιχτή ενημερωτική συνέλευση στο δημαρχείο απόψε, για το θέμα του βωξίτη

ανοικτή συγκέντρωση στο Δημαρχείο Μεγάρων για το ενδεχόμενο δημιουργίας Ορυχείων Βωξίτη στη Μεγαρίδα διοργανώνεται από το Δήμο Μεγαρέων, απόψε, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 8.30 το βράδυ, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σκοπός της ανοικτής αυτής συγκέντρωσης είναι η ενημέρωση για το ζήτημα και οι μέχρι σήμερα εξελίξεις, σχετικά με το ενδεχόμενο λειτουργίας ορυχείων Βωξίτη και την απειλή, που υφίσταται στην Μεγαρίδα και στην Δυτική Αττική.

Η συγκέντρωση είναι ανοικτή και έχουν προσκληθεί για να παραστούν όλες οι Δημοτικές παρατάξεις, Σύλλογοι και φορείς του Δήμου Μεγαρέων, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου, οι Δήμαρχοι Λουτρακίου – Περαχώρας και Αγίων Θεοδώρων, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Σαλαμίνας, ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου της Επιτροπής Αγώνα και τα μέλη αυτής, εκπρόσωποι Οικολογικών Οργανώσεων και όλα τα τοπικά ΜΜΕ

Καλό θα ήταν όποιος ενδιαφέρεται για το θέμα να είναι εκεί.
Θα είναι εκεί και θα μιλήσουν και άνθρωποι από άλλα μέρη που έχουν γίνει τέτοια ορυχεία.
όποιος νομίζει οτι θα υπάρξει όφελος στον τόπο από το να γίνει ορυχείο, καλό θα είναι να έρθει να ακούσει από τους ίδιους τους κατοίκους των περιοχών αυτών τί έχει γίνει -και τί γίνεται ακόμα – στα μέρη αυτά και να βγάλει συμπεράσματα μόνος του.


(φωτο απο την ομαδα ''Αναρχική Ομάδα Ελευθεριακής Ανάβασης'')

https://geraneia-sos.espivblogs.net/page/2/

Σχόλια