Γιατί επιμένει ο Ερντογάν σε υψηλούς τόνους -Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Die Welt

 


«Βυθίστε ελληνικό πλοίο ή καταρρίψτε μαχητικό»,  ζήτησε από τους στρατηγούς του ο Ερντογάν -Το καθεστώς της Άγκυρας επιβεβαιώνει συνεχώς ότι 
έχει κόψει τις γέφυρες, καλλιεργώντας στο εσωτερικό της Τουρκίας πολεμικό κλίμα

Οι κλιμακούμενες καθημερινές εμπρηστικές ρητορικές επιθέσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας εναντίον της Ελλάδας, δεν είναι τυχαίες.

Το γεγονός μάλιστα ότι σ’ αυτές πρωτοστατεί ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Το καθεστώς της Άγκυρας επιβεβαιώνει συνεχώς ότι έχει κόψει τις γέφυρες, καλλιεργώντας στο εσωτερικό της Τουρκίας πολεμικό κλίμα. Όλα δείχνουν πως η εκστρατεία που μεθοδεύει το καθεστώς Ερντογάν είναι η προετοιμασία του τουρκικού λαού στο πολιτικό-ψυχολογικό επίπεδο για θερμή σύγκρουση. Στην εκτίμηση αυτή συγκλίνουν ολοένα και περισσότεροι υπηρεσιακοί παράγοντες των ελληνικών υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

«Ό,τι κι αν κάνουν, δεν θα μας σταματήσουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο… Η εποχή εκείνων που αποίκησαν κάθε μέρος και έσφαζαν κάθε έθνος τελείωσε». Τάδε έφη ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του με την ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους.

«Βάζουν μπροστά μας ένα κράτος που σε όλη την ιστορία του κρύβεται πίσω από άλλες χώρες, και προσπαθούν να φτάσουν στους δικούς τους κρυφούς στόχους», δήλωσε, αφήνοντας αιχμές για τους Γάλλους, την επέμβαση των οποίων φοβάται. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «παιχνίδι σκιών», αναφέροντας πως «είναι αστείο (για άλλες χώρες) να χρησιμοποιούν ως δόλωμα της Ελλάδα, που είναι ανίκανη, ενάντια σε μια περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη όπως η Τουρκία».

Έναν Ερντογάν έτοιμο για όλα σκιαγράφησε ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Die Welt στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται στρατιωτικούς κύκλους της γειτονικής χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τους στρατηγούς του να βυθίσουν ελληνικό πλοίο εδώ και καιρό. Οι στρατηγοί αρνήθηκαν να κάνουν κάτι τέτοιο και η επόμενη ιδέα ήταν να καταρριφθεί ένα ελληνικό πολεμικό αεροσκάφος. Εκεί, ήταν και πάλι η ιδέα ο πιλότος να βγει από το αεροσκάφος και να σώσει την ζωή του.

Σε πολεμικό μήκος κύματος κινείται η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, που απηχεί τις απόψεις του Ταγίπ Ερντογάν. Θεωρεί ότι πλέον η Τουρκία έχει δικαίωμα επέμβασης σε ελληνικά νησιά! Η εφημερίδα επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών, βάσει των οποίων  η Ελλάδα, έχοντας μεταφέρει στρατιώτες στα νησιά που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, έχασε το δικαίωμα κυριαρχίας σ’ αυτά! Σημειώνεται ότι τουρκικά μέσα προβάλλουν τις τελευταίες μέρες τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα μετέφερε με πλοίο της γραμμής Έλληνες στρατιώτες στο Καστελλόριζο, ενώ –σύμφωνα με επίσημη ελληνική ανακοίνωση– πρόκειται για τη συνηθισμένη τακτική αντικατάσταση των ανδρών της υπάρχουσας φρουράς.

Μέσα σ’ αυτό το έκρυθμο τοπίο, ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η απόφαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τον ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να άρουν το εμπάργκο πώλησης όπλων που είχε επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, όσον αφορά μη φονικούς εξοπλισμούς (non-lethal). Αντιδρώντας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίμετρα εάν δεν αλλάξει η απόφαση των ΗΠΑ. «Η απόφαση των ΗΠΑ δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και είναι ασύμβατο με το πνεύμα της Συμμαχίας (του ΝΑΤΟ)» αναφέρεται.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη συνεχίζονται οι δηλώσεις λεκτικής συμπαραστασης. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για τις εξωτερικές υποθέσεις, κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ήταν ξεκάθαροι για τις συνέπειες που θα υποστεί η Τουρκία, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά της.

 

https://www.protothema.gr/

Σχόλια