«Εκλεισε» ο Ευ. Βενιζέλος στο υπουργείο Οικονομικών


Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης θα γίνει στις 9 σήμερα το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, ενώ θα ακολουθήσει στη 1 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο η ορκωμοσία των νέων υπουργών.

Οσον αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η πρόταση εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής ένα 48ωρο μετά την υποβολή της, δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή. Η διαδικασία διαρκεί τρεις ημέρες οπότε την Τρίτη το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποία θα κρίνει αν η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κρίσιμες διεργασίες για τον ανασχηματισμό, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναδεικνύεται σε πρόσωπο κλειδί για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κ. Βενιζέλο προτάθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου η αντιπροεδρία της κυβέρνησης με το υπουργείο Οικονομικών, όμως λέγεται ότι δεν έχει δεχτεί επιθυμώντας μόνο αντιπροεδρία με αντικείμενο τα οικονομικά.

Πάντως δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος έδωσε αρνητική απάντηση στην πρόταση του πρωθυπουργού από το μεσημέρι της Τετάρτης και στη συνέχεια έκλεισε τα τηλέφωνα για να μην εντοπιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου! Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετακινείται στο Περιβάλλοντος. Υπουργός Εξωτερικών ο Στ. Λαμπρινίδης.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραμένει υπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενισχυμένος με τις αρμοδιότητες της ναυτιλίας. Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Χ. Παμπούκης με υφυπουργούς τον Σ. Ξυνίδη και τον Θ. Μωραϊτη. Ο κ. Καστανίδης αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος.

Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου παραμένει, όπως φαίνεται, στο Παιδείας .

Θα υπάρξει και θέση υφυπουργού αποκρατικοποιήσεων στο οικονομικό επιτελείο με επικρατέστερη την Έλενα Παναρίτη.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος φαίνεται οριστικά εκτός κυβέρνησης, ενώ παίζει το σενάριο να οριστεί και δεύτερος αντιπρόεδρος – πέραν του κ. Βενιζέλου– με αρμοδιότητα το κράτος και τη δημόσια διοίκηση. Για δεύτερος αντιπρόεδρος προορίζεται ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος αναλαμβάνει και υπουργός Εσωτερικών.

Ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης με υφυπουργό τον κ. Πεταλωτή. Ο Γ. Ραγκούσης στο υπουργείο Υποδομών.

Η Τίνα Μπιρμπίλη σε κάθε περίπτωση τίθεται εκτός κυβέρνησης στο πλαίσιο της απομάκρυνσης των «κηπουρών», ενώ φεύγει σίγουρα και ο Δημήτρης Δρούτσας.

Στο πλαίσιο αυτό απομακρύνεται και ο Χάρης Παμπούκης, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος μετακινείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου.

Επικρατέστερος για το Πολιτισμού και Τουρισμού φέρεται ο Κώστας Σκανδαλίδης, αν και κάποιοι προτάσσουν τη λύση της Λούκας Κατσέλη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναβαθμίζεται και πέραν της Υγείας αναλαμβάνει και τον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σίγουρος για το νέο σχήμα είναι ο Πέτρος Ευθυμίου, ενώ υποψήφιος για το νέο σχήμα είναι και ο Κώστας Καρτάλης.

http://www.protothema.gr/

Σχόλια