Ο Βενιζέλος παρουσιάζει μέτρα 6,6 δισ και επιστρέφει να λάβει και άλλα


Με τα νέα μέτρα των 6,6 δισ. υπό μάλης (συν 280 εκατ. από την αναστολή καταβολής αναδρομικών στους δικαστικούς για το 2012) και με την διαφαινόμενη έγκριση των ελεγκτών της Τρόικα στις βαλίτσες του, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Ευάγγελος Βενιζέλος αναχωρεί για τις Βρυξέλλες όπου θα μετάσχει σε μία ακόμα κρίσιμη σύσκεψη του Eurogroup.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι τώρα να αποσπάσει δεσμεύσεις και να απαιτήσει εμπράκτως στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους, ώστε να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που μεταξύ άλλων προβλέπει "κούρεμα" ελληνικών ομολόγων κατά 21% μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα.

Εκ των πραγμάτων, τα σενάρια για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς οι εταίροι αντιμετωπίζουν ακόμα με αρκετό σκεπτικισμό τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και την αποδοτικότητά τους.

Και στο οικονομικό επιτελείο παραδέχονται πάντως πως οι τρεις τελευταίοι μήνες του 2011 είναι οι πιο δύσκολοι της χρονιάς και εκεί θα κριθούν τα πάντα. Η κυβέρνηση βάζει η ίδια «αστερίσκους» στο προσχέδιο που καταθέτει τονίζοντας στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το βράδυ πως «απομένουν τρεις κρίσιμοι μήνες για την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2011» και ότι «η τελική εκτίμηση για έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση τόσο του κρατικού μηχανισμού, όσο και των ίδιων των πολιτών, από την στάση των οποίων εξαρτάται το δημοσιονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό μέλλον της χώρας».

Ο κ.Βενιζέλος θα αναχωρήσει αυθημερόν και πάλι για Αθήνα, χωρίς να μετάσχει στο συμβούλιο Ecofin της Τρίτης, για να συνεχίσει τις επαφές με την Τρόικα για τα επόμενα μέτρα, του 2013 και 2014 που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

www.protothema.gr

Σχόλια