Οθόνη αφής… Μπράιγ!


Μια οθόνη αφής για άτομα με προβλήματα όρασης ανέπτυξε ερευνητής κερδίζοντας τον καθιερωμένο διαγωνισμό του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ για καινοτόμες ιδέες.
Πώς θα μπορούσε όμως ένας τυφλός να εντοπίσει, για παράδειγμα, τους χαρακτήρες στην επίπεδη οθόνη ενός υπολογιστή-ταμπλέτας σε περίπτωση που θα ήθελε να γράψει κάτι; Το καίριο αυτό ερώτημα καθοδήγησε τον Σόχαν Νταρμαράτζα ώστε να δημιουργήσει μια οθόνη αφής που να «αναζητεί» διαρκώς τα δάχτυλα του χρήστη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που έχει να κάνει ένας τυφλός είναι να τοποθετήσει τα οκτώ του δάχτυλα (τέσσερα ανά χέρι) στην επιφάνεια της έξυπνης οθόνης. Αμέσως τα πλήκτρα αφής καθοδηγούνται προς αυτά προσφέροντάς του τη δυνατότητα να γράψει σε ένα εικονικό πληκτρολόγιο. Σε περίπτωση μάλιστα που ο ίδιος μπερδευτεί, μπορεί απομακρύνοντας και επανατοποθετώντας τα χέρια του στην οθόνη, να παίξει και πάλι τον έλεγχο της συσκευής στα... δάχτυλα.

«Τα έξυπνα εικονικά πλήκτρα είναι σχεδιασμένα ώστε να φιλοξενούν μικρά ή μεγάλα δάχτυλα, ενώ προσαρμόζονται και στον τρόπο δακτυλογράφησης του καθενός» αναφέρει ο Νταρμαράτζα.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/

Σχόλια