Τη «συνταγή» του ΔΝΤ και του Βερολίνου ακολουθεί πιστά


Τη «συνταγή» του ΔΝΤ και του Βερολίνου ακολουθεί πιστά και η Πορτογαλία, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης του Πέδρο Πάσος Κοέλιο να διασφαλίσει την θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, «παραδειγματιζόμενος από την αποτυχία της Ελλάδας και την καθυστέρηση της Ιταλίας», όπως χαρακτηριστικά μεταδίδουν τα πορτογαλικά ΜΜΕ.

Σε μια φορτισμένη συνεδρίαση στο πορτογαλικό κοινοβούλιο, ο κύριος Κοέλιο, που στην φάση της υπαγωγής της Πορτογαλίας στο Μηχανισμό Στήριξης βρισκόταν στην αντιπολίτευση, παρουσίασε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, που περιλαμβάνει σαρωτικά μέτρα λιτότητας και οι αναλυτές ήδη τονίζουν πως με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τη χώρα στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας υπεραμύνθηκε των στόχων της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής στον προϋπολογισμό του 2012, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στη δανειακή σύμβαση των 78 δισ. ευρώ με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. και είναι αποφασισμένη να μην παρεκκλίνει των αρχικών στόχων.

Ανάμεσα στα μέτρα που … έρχονται περιλαμβάνονται αύξηση της φορολογίας επιχειρήσεων και ακίνητης περιουσίας, μείωση κοινωνικών επιδομάτων και κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθό υψηλότερο των 1.000 ευρώ. Οι δε ιδιωτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να εργάζονται 30 λεπτά περισσότερο την ημέρα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησής του είναι να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες στο 43% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, από 50,6% του ΑΕΠ τώρα.

Οι αντιδράσεις πάντως είναι ήδη έντονες. Μάλιστα έχει προγραμματιστεί γενική απεργία για τις 24 Νοεμβρίου.

http://www.protothema.gr

Σχόλια