Η υποβάθμιση της Γαλλίας είναι πλέον γεγονός


Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας από «AA-» σε «A+», λόγω της ασθενούς ανάπτυξης στη χώρα και του αυξανόμενου δημόσιου χρέους της.
«Λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων» στον εσωτερικό σχεδιασμό, η γαλλική οικονομία «στερείται (...) ζωτικότητας και η ....
ανταγωνιστικότητά της σε διεθνές επίπεδο συνεχίζει να μειώνεται. Μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη», κρίνει ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης, που δηλώνει ανεξάρτητος από την κινεζική κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή του.
Η ανακοίνωση του Dagong ακολουθεί τις προειδοποιήσεις των μεγάλων διεθνών οίκων αξιολόγησης, όπως ο αμερικάνικος Standard & Poor's, που απείλησαν να μειώσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη δυνατή, «AAA», κατά «δύο βαθμίδες».
Η πτώση της ανταγωνιστικότητας στη Γαλλία αντανακλάται στην μείωση από μέρους της των εξαγωγών, και ειδικά στο πεδίο της τεχνολογίας, στην «προοδευτική αύξηση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών, στην αργή οικονομική ανάπτυξη και στο αυξημένο επίπεδο ανεργίας», σύμφωνα με τον κινεζικό οίκο αξιολόγησης.
Ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης προβάλλει τρεις λόγους για την πτώση αυτή: «οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι η παραγωγικότητα», ενώ η υψηλή φορολογία και τα πολλά επιδόματα, όπως υποστηρίζει ο Dagong, πλήττουν την αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας, ενώ παράλληλα η «γήρανση του πληθυσμού» περιορίζει το οικονομικό αναπτυξιακό δυναμικό.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σχεδιασμό της Γαλλίας «τα μέτρα λιτότητας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή δεν επιτρέπουν την επίτευξη του στόχου» της επαναφοράς σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2016, σύμφωνα με τον Dagong.
Όμως ο οίκος προειδοποιεί ταυτόχρονα πως εάν ληφθούν πρόσθετα μέτρα η εσωτερική ανάπτυξη θα εξασθενίσει περαιτέρω ενώ «ο κίνδυνος απεργιών και κοινωνικής αναστάτωσης (. . .) θα επιδεινωθεί».
Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει την μεγάλη έκθεση των τραπεζών της Γαλλίας σε ομόλογα κρατών που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους στην ευρωζώνη.
Ο Dagong αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Γαλλίας θα μειωθεί σε 1,7% και 0,3% του ΑΕΠ το 2011 και το 2012 αντίστοιχα και μεσοπρόθεσμα θα κυμαίνεται στο 0,8%.
Το έλλειμμα της Γαλλίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίπεδο του 3-5% τα επόμενα χρόνια, προσθέτει. Η ανάπτυξη της Γαλλίας σε ετήσια βάση προβλέπεται να είναι 1,7% την περίοδο 2011-2015, ανέφερε ο Νταγκόνγκ, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το ποσοστό.

http://www.dailynews24.gr/
http://ksipnistere.blogspot.com

Σχόλια