18 μαρτυρικές καταθέσεις «δείχνουν» Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου


Στην Βουλή έφτασε η δικογραφία που συνέταξε ο Οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης μετά από τις καταγγελίες στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ για παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της οικονομίας προκειμένου να αυξηθεί το έλλειμμα και με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθεί η δρομολόγηση εισόδου της χώρας στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ογκώδης δικογραφία έφτασε αργά εχθές το βράδυ στο κοινοβούλιο και αποτελείται από περίπου 60 φακέλους ενώ στα σχετικά διαβιβαστικά αναφέρεται ότι στις 18 μαρτυρικές καταθέσεις γίνεται λόγος για ευθύνες του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των τότε αρμοδίων υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Φίλιππου Σαχινίδη.

Ειδικότερα, στο σχετικό διαβιβαστικό του κ. Πεπόνη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαο Παντελή αναφέρεται ότι «από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες, έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις, προέκυψαν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις και με πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση τα Ελλάδας» προσθέτει ότι στις 18 μαρτυρικές καταθέσεις «ρητώς γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 αφενός και για ύπαρξη, συναφώς και αφετέρου, ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε Κυβερνήσεως και τότε αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών» και καταλήγει με κεφαλαία γράμματα ότι «θα πρέπει, συνεπώς, φρονούμεν, να διαβιβαστεί η δικογραφία στο πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, για τα περαιτέρω, κατά νόμον».

Πλέον, οι κοινοβουλευτικές ομάδες καλούνται να μελετήσουν την δικογραφία και να αποφασίσουν εάν πρέπει να καταθέσεις πρόταση για σύσταση εξεταστική ή ακόμα και προανακριτικής επιτροπής. Να σημειωθεί ότι η σχετική πρόταση πρέπει να υποστηρίζεται από τουλάχιστον 60 υπογραφές βουλευτών και στην συνέχεια να ψηφιστεί από την ολομέλεια.

Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής είπε ότι είναι υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «Όλοι ξέρουμε ότι έχει ταλαιπωρηθεί η χώρα από την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων γι αυτό και είχα προτείνει την ανεξαρτητοποίηση ΕΛΣΤΑΤ . Τώρα είναι μια εξαιρετικά καλή ευκαιρία η Βουλή να συζητήσει για το ύψος του ελλείμματος και τις συνθήκες που το διαμόρφωσαν. Η κυβέρνηση θα παράσχει κάθε στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να σταματήσει να ποινικοποιείται η αλήθεια»

http://www.protothema.gr

Σχόλια